Történetünk

A KPVDSZ Művelődési Ház megépítésének igénye és körülményei- Néhány gondolat a történetünkből, 1976-ból

Hogyan is kezdődött?

1976. februárjában Tatabányán is megfogalmazódott a város közművelődési koncepciója, amely tartalmazta a város általános jellemzését, bemutatta a változásokat, a közgazdasági szerepkört és a közművelődés összefüggéseit.

Elemezte és értékelte a város közművelődési koncepcióját és annak célkitűzéseit és ebből a helyzetből kiindulva a fejlesztést meghatározó dokumentumok alapján a város távlati közművelődési feladatai.

Ebben a dokumentumban megfogalmazásra került, hogy a város településszerkezete jelentős változásokon esett át, a munkáskolóniák és a falusi települések fokozatosan átadják helyüket egy modernebb városnak.

Ez az átalakulás jelentősen érintette az akkor „KISKER” Kultúrotthon működését, amely Felsőgallán volt található a Posta utcában. A KISKER Kultúrotthon volt jogelődje a KPVDSZ Művelődési Háznak. Az új Művelődési Ház Újváros városközpontjában történő megépítésére a fentiek alapján nagy igény mutatkozott. Tatabánya legfiatalabb városrészében városi érdekekkel egyeztetve, egy akkor korszerű művelődési ház nyitotta meg kapuit. (1976. október).

Az akkori fenntartó és az épület tulajdonosa (mivel a művelődési ház téglajegyekből épült) a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete volt.

A művelődési ház elhelyezkedése tekintetében központi helyen, vasútállomáshoz és buszmegállókhoz közel az autópálya mellett helyezkedik el. A földszintes épület esztétikailag külső megjelenésében egységes szerkezetet kapott a vele egy épületkomplexumban helyet kapott Kereskedelmi- Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskolával, mely a mai napig szoros együttműködésben mégis külön intézményként működik.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a több évtizedes tulajdonosi jogkört gyakorlását követően eladta az épületet Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2004-ben.

Az intézmény 2019-ig alapítványi fenntartásban működött 2021. augusztus 27- től a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság vette át szerepét. Az intézmény nagysága 759 nm. Frekventált elhelyezkedése miatt népszerű és kedvelt Tatabánya-Újváros lakókörzetében. A városrész kulturális intézményeként korosztálytól függetlenül színesíti Tatabánya közéletének programjait. Az épület 2022-ben részleges felújítást követően akadálymentes, küllemében és belső tereimben is megújult. A felújítást követően 2023. június 2-tól nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

Munkatársak

m5.jpg

Somogyi Nóra

intézményvezető, igazgató

311238027_5523552157681979_552938622284303911_n.jpg

Kovács Krisztián

igazgatóhelyettes

m1.jpg

Hollósi Melinda

irodavezető

Klubok, közösségek, csoportok

Csatlakozási szándékát, kérjük, jelezze elérhetőségeinken!

Kéz a vállon Látássérültek Klubja

A közösség 2004-ben alakult 13 alapító taggal, civil szervezeti formában. Célja a látássérült tagok felkarolása a szabadidő kellemes és hasznos eltöltése.

2014-ben klubbá alakult.

A programok között szerepelnek kirándulások, lengő teke versenyek, kvíz játékok, fürdő látogatás és ünnepi megemlékezések.

Kiemelt fontos program a Fehér bot napja!

Klubvezető: Németh Istvánné

Elérhetősége: 06-30/454-7737

E-mail cím: nmenyus@citromail.hu

KPVDSZ Fürge Ujjak Kézműves Klub

Kézművesség: Emberi erővel, kézi szerszámokkal természetes anyagokból végzett átalakító tevékenység. Kézműves technikák bemutatása, átörökítése és elsajátítása.

A klub kiemelt feladata: a népi hagyományok őrzése, természetes anyagok használata, a sokszínű tevékenység kínálata, kiemelt ünnepekhez csatlakozva dekorációk készítése. (pl. Farsang, Nőnap, Húsvét, Anyák Napja stb.)

A foglalkozások hetente hétfői napokon vannak.

Gobelinkészítés, papír technikák alkalmazása, virágkötés, kosárfonás, ajándékok készítése kiemelt ünnepekre és terem díszítések készítése.

Az év folyamán készített tárgyakat, dekorációkat, kézi munkákat a KPVDSZ Művelődési Házban tekinthetik meg. Az intézmény előterében folyamatosan láthatóak az alkotások.

A klub vezetője: Fórizs Bálintné

Telefon: 06-20-476-7259

E-mail: balintneforizs@gmail.com

Tatabánya Természetjáró Nyugdíjas Klub kép

KPVDSZ Természetjáró Nyugdíjas Klub

A Tatabányai Természetjáró Nyugdíjas Klub (TTNYK) 2021. szeptember 9-én alakult meg. Elődje a Petőfi Természetjáró Nyugdíjas Csoport volt. A tagok összetétele, ennek megfelelően a programunk is nagyon sokszínű. Figyelemmel a tagok korára, teljesítőképességére rövidebb és hosszabb túrákat egyaránt szerveznek. Részt vesznek a városi sportprogramokon, teljesítménytúrákon. Sokszor a szervezésbe is besegítenek. Kedvencük még a teke, kispuskalövészet is.

A klub vezetője: Dombovári Józsefné

Telefonszáma: 06/70-391-6239

E-mail címe: dombovri@gmail.com

KPVDSZ Önkéntes Klub

Az önkéntes közösség tagjai segítik a KPVDSZ Művelődési Ház rendezvényeit. A tagok közösségi munkája elengedhetetlen az intézmény működésének rendszerében. A tagok segítségével valósulhatnak meg a KPVDSZ Művelődési Ház kiemelt nagy rendezvényei, amelyeken a társadalmi tevékenységet végző önkéntesek segítik a rendezvények lebonyolítását (pakolás, terítés, takarítás, stb.) A klub vezetője: Harasta László

KPVDSZ Szenior Irodalmi Műhely

A közösséget az irodalom, a versek iránti szeretet, valamint az együttgondolkodás köti össze.  A közösség működésének alapja: a szakmai igényesség, az egyetemes kultúrához kapcsolódó évfordulók megismerése, az ünnepkörhöz kapcsolódó jeles napok hagyományinak őrzése. Az irodalmi műhely rendszeres szereplői a KPVDSZ Művelődési Ház által szervezett programoknak, rendezvényeknek. A foglalkozások heti rendszerességgel szerdai napokon vannak.

KPVDSZ Szenior Táncklub

A klub vezetője: Somogyiné Horváth Ilona

A táncórák minden héten, szerdai napon vannak.

Szakképzett táncpedagógus vezeti a táncórákat, Krekuska Ferenc személyében.

2015-ben alakult a csoport, baráti társasággá kovácsolódott.

A tánc a művészet egyik ága, ritmusos mozgás zenére, ami érzelmeket fejez ki. Építi a társadalmi kapcsolatokat, de spirituális tartalommal bír.

A klub fő célkitűzése a tánc jótékony hatásainak kiaknázása, amely segíti az önismeretet, önértékelést, javítja a memóriát, csökkenti a stresszt, segíti az egyensúlyt, a mozgáskoordinációt, a fittség megőrzését.

A klub tagjai jó közösséget alkotnak, családias légkörben dolgoznak, és értékteremtő munkát végeznek.

KPVDSZ Területi Nyugdíjas Klub

A Területi Nyugdíjas klub 1977- óta működik, 6 fős vezetőség irányítja.

A klubfoglalkozások minden hónap első péntekén vannak.

Tatabánya egész területéről fogadja a jelentkezőket, folyamatos a beiratkozás.

Az éves programot előzetes javaslatok alapján határozzák meg.

A klub fő célkitűzése: családias légkör biztosítása, közös programok szervezése a fiatal korosztállyal, a generációk egymáshoz való közeledés feltételének biztosítása, a szellemi frissesség megőrzése.

A klub szakmai működését az alkotóképes gondolkodás, a szakmai igényesség, a közösségi szellem és az aktivitás jellemzi, ennek köszönhető, hogy az éves programban meghatározott célkitűzéseket több éves tapasztalatok alapján teljesíteni tudják.

Kiemelt feladata a hagyományőrzés. 

A klub vezetője: Szőke Mihályné                    

Telefon: 34/306-802

E-mail: szokemargo01@gmail.com        

KPVDSZ Irodalmi Műhely

A közösséget az irodalom, a versek iránti szeretet, valamint az együttgondolkodás köti össze.  A közösség működésének alapja: a szakmai igényesség, az egyetemes kultúrához kapcsolódó évfordulók megismerése, az ünnepkörhöz kapcsolódó jeles napok hagyományinak őrzése. Az irodalmi műhely rendszeres szereplői a KPVDSZ Művelődési Ház által szervezett programoknak, rendezvényeknek. A foglalkozások heti rendszerességgel szerdai napokon vannak.

Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére!